În cadrul evenimentului au fost prezentate obiectivele prioritare ale Județului și ale Primăriei Municipiului Satu Mare. Acestea au fost prezentate chiar de către președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba și de către primarul municipiului, Kesrekenyi Gabor.
Conform celor spuse de primarul municipiului Satu Mare, anul 2017 va fi unul al reparațiilor de străzi și al proiectelor. Edilul a afirmat că își dorește ca în cursul anului 2017 să recupereze handicapul față de alte orașe, în acest scop fiind elaborat și proiectul de buget pe 2017. Astfel, din cele 297 de milioane lei buget, 254 de milioane sunt alocați pentru funcționare și 43 de milioane pentru dezvoltare.
Pentru reparații străzi a fost alocat 9 % din buget, adică peste 23 de milioane de lei. Vor fi reabilitați peste 250 de mii de metri pătrați de asfalt, lucru care, potrivit primarului, nu s-a mai făcut cel puțin în ultimii șase ani. „9% din procentul de funcționare a fost orientat către reparațiile străzilor.Asta înseamnă aproximativ 21,4 milioane de lei. Acum am zis să suplimentăm această sumă și cel mai probabil vor fi 23 de milioane. Suprafața de carosabil pe care se va interveni va fi de 250.000 mp. Din 2011 nu a mai fost o acțiune atât de mare de asfaltare ca aceasta”, a spus Kereskenyi Gabor.
Potrivit primarului municipiului Satu Mare, proiectul tehnic al celui de-al treilea pod este în lucru, iar în ceea ce privește centura de ocolire, suma alocată va fi 1/3 din suma necesară. Tot în anul 2017 se va lucra și la extinderea iluminatului public din cartierele Micro 17, Carpați I și Carpați II, și pe străzile Gheorge Barițiu, Lazărului, Gorunului. De asemenea, ”blocul verde” de pe strada Ostrovului C18 va fi reabilitat anul acesta. Zona Noroieni va fi dezvoltată, potrivit edilului, cu o pistă de biciclete și electricitate.
În anul 2017 vor fi elaborate și studiile de fezabilitate pentru sala polivalentă, bazinul de înot, renovarea stadionului ”Dinamo” și pentru uzina de joacă. Stadionul Dinamo va avea gazon sintetic, iar reabilitarea acestuia ar costa circa 200.000 de euro. Vor fi reabilitate și vestiarele, terenul de baschet, precum și pista de atletism, care, potrivit primarului, ”va arăta ca o bijuterie”. Totodată, va fi amenajată și o pistă de jocuri extreme în parcul UFO din Micro 17, dar și piste pentru bicicliști.
Pataki Csaba a vorbit despre dezvoltarea teritorială și regională a județului Satu Mare. Județul Satu Mare are la ora actuală o rețea de 850 de kilometri de drumuri județene, din care 200 de kilometri sunt drumuri noi, 150 de kilometri sunt în garanție, 175 sunt în șantier, 45 de kilometri de drum sunt modernizați, 45 de kilometri urmează să fie cuprinși pentru finanțare în programe guvernamentale sau europene, iar 350 de kilometri de drum trebuie întreținuți.
Pataki Csaba a spus că pentru reabilitare au prioritate drumurile județene care au un impact direct asupra economiei județene. Referitor la Aeroportul Internațional Satu Mare, președintele CJ a declarat că datorită eforturilor depuse de administrația precedentă ;i de cea actuală acesta poate asigura legături aeriene cu întreaga lume.
Deși momentan există un singur zbor internațional, către Londra, se dorește pe viitor ca de pe aeroportul sătmărean să se poată zbura și spre Germania.
Referitor la calea ferată, Pataki Csaba a declarat că există riscul ca de la 1 aprilie să nu mai existe legătură feroviară directă între Satu Mare și București, CFR dorind să facă din Baia Mare punctul de plecare spre Capitală pentru trenuri, pentru că pe tronsonul Medieș - Baia Mare există o limită de viteză de 30 de kilometri pe oră. Pataki Csaba a declarat că va face tot ce îi stă în putință să împiedice ca acest lucru să se întâmple.
Referitor la râul Someș, acesta a spus că nu există pe viitor planuri pentru a-l face navigabil, însă se dorește amenajarea acestuia pentru a transforma râul într-o atracție turistică.
O altă idee lansată în spațiul public este aceea de a transforma atât Palatul Administrativ, cât și clădirile în care își desfășoară activitatea CJ, în clădiri cu consum energetic redus, doar încălzirea pentru Palatul Administrativ costând aproximativ 500.000 euro pe an.
A urmat apoi prezentarea retrospectivei și a perspectivelor Asociației Economice Germano-Română pentru Regiunea de Nord Vest și a Asociației Camera Meșteșugarilor, prezentări susținute de către președintele DRW, Iuliu Cadar și de către vicepreședintele ACM, Markos Tiberiu.
O altă temă de discuție a întâlnirii a fost reprezentată de către criza de personal cu care se confruntă sectoare importante de pe piața muncii din județ. În încercarea de a rezolva această problemă pe termen lung, a vorbit despre învățământul dual inspectorul școlar pentru învățământul profesional și tehnic Adriana Dîngă. Inspectorul a prezentat progresele care s-au înregistrat de la reintroducerea învățământului dual, dar și dificultățile întâmpinate. Ca și o concluzie, Dîngă a declarat că deși cu pași mărunți, se fac progrese în ceea ce privește atragerea tinerilor spre școliile profesionale iar mai apoi orientarea lor pe piața muncii.
După discursul inspectorului s-a prezentat și parteneriatul de succes dintre Liceul Tehnologic “Simion Bărnuțiu” din Carei și firma SC Polipol Mobila SRL din Foieni. Polipol asigură desfășurarea instruirii practice din învățământul profesional, profilul fabricarea produselor din lemn, la Liceul “Simion Bărnuțiu”. Pe lângă instruire firma din Foieni asigură cazare pentru elevi prin intermediul unui internat, o bursă pentru elevii cu rezultate bune și în mod evident un loc de muncă după terminarea studiilor.
În acest moment rata celor care au optat să muncească la Polipol după finalizarea învățământului dual este de aproximativ 35% însă directorul liceului careian Gindele Emeric, a declarat că în această situație nu se pot realiza minuni peste noapte și că este important că cineva a început să facă ceva pentru rezolvarea acestei crize. În mod evident pentru rezolvarea crizei de personal din anumite domenii de activitate ale județului Satu Mare, este nevoie de implicarea mai multor antreprenori care au acum la îndemână un exemplu real și care funcționează, cel al firmei Polipol.