În proiectul propus de Fundația „Friedrich Ebert” 29 de tineri sătmăreni elevi ai Liceului Teoretic German „Johann Ettinger”, și ai colegiilor „Doamna Stanca”, „Ioan Slavici” respectiv „Gheorghe Dragoș” au participat timp de trei zile la un training de formare în care le sunt facilitate cunoștințe despre modalitatea de funcționare a instituțiilor democratice din România, dar și mecanismele de participare prin care cetățenii pot interveni în luarea deciziilor publice.
Elevii deprind prin metode de predare nonformale abilități care nu le sunt neapărat evidențiate în procesul instructiv-educativ din școli sau din viața de zi cu zi, dezvoltându-și atitudinea civică, calitatea lor de cetățeni și de membri ai comunității din care fac parte.
Jocul de strategie este o metodă de educație politică prin care se urmărește ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituții politice existente. În proiectul propus de Fundația „Friedrich Ebert”,29 de tineri din Satu Mare au devenit ei înșiși consilieri locali pentru o zi și astfel vor înțelege mult mai ușor cum se ia decizia publică în localitatea lor.
Fundația Friedrich Ebert (FES) din Germania a dezvoltat în urmă cu 10 ani un joc de strategie care are în prim plan politica locală și de atunci îl derulează cu succes în Germania, Croația sau Cehia, iar din 2009 și în România în peste 30 de localități: Mediaș (Sibiu), Brașov (Brașov), Satu Mare (Satu Mare), Piatra Neamț (Neamț), Sibiu (Sibiu), Bârlad (Vaslui), Turda (Cluj), Mioveni (Argeș), Horezu(Argeș) Bistrița (Bistrița-Năsăud), Ștei (Bihor), Suceava (Suceava), Curtea de Argeș (Argeș), Deva (Hunedoara), Târgoviște (Dâmbovița), Horezu (Argeș), Cisnădie (Sibiu), Isaccea (Tulcea), Vulcan (Hunedoara), Câmpulung Muscel (Argeș), Câmpulung Moldovenesc (Suceava), Orăștie (Hunedoara), Bicaz (Neamț) etc.
Proiectul a cuprins 4 etape:
-În prima etapă participanții au asistat la ședința ordinară a Consiliului Local Satu Mare în data de 29 septembrie de la ora 14.00;
-În a doua etapă a proiectului tinerii au aflat cum funcționează sistemul politic din România conform legislației în vigoare și cum se ia decizia publică la nivel național, județean și local. Ei vor pune bazele politicii locale alături de traineri experimentați pregătiți de FES România special pentru acest proiect, în cursul zilei de 30.09.2016 la sediul FDGR din Satu Mare, strada Fragilor nr. 1.
-În a treia etapă, în cursul dimineții de 1.10.2016, elevii au avut ocazia să îi cunoască pe o parte dintre aleșii locali reali, câte unul din partea fiecărui partid reprezentat în Consiliu Local Satu Mare, și si-au pregăti împreună cu aceștia interpelări și proiecte de hotărâre care vizează teme de interes pentru tineri sătmăreni.
-Finala proiectului o reprezintă ședința de consiliu local simulată, unde tinerii din Satu Mare au devenit consilieri locali pentru o zi și au decis asupra proiectelor de hotărâre propuse de ei. Rolul de primar al acestei ședințe inedite a fost ocupat chiar de către edilul municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi.
Ședința a avuta loc în data de 1 octombrie de la ora 17.00 la Primăria Satu Mare.