La primul punct doamna Katja Gulitzki a prezentat organizația din care face parte și proiectele SES care se derulează în România. SES este o fundație care aparține Ministerului German pentru Cooperare Internațională, cu sediul în Bonn, fiind cea mai mare organizație din Germania care trimite consultanți specialiști în diverse domenii în străinătate. A fost înființată în anul 1983 și în anii de activitate a trimis peste 38.000 de experți în diferite țări ca să spijine administrațiile locale sau diverse firme. În România acționează din anul 1991 trimițând peste 1.000 de consultanți care au fost selectați și care au lucrat în diverse domenii precum: industria alimentară, comerț industrial, agricultură, marketing, management, construcții, medicină, informatică, administrație publică, învățământ, social etc. Consultantii sunt specialiști pensionari, au experiență în meserie și viață și oferă servicii de voluntariat. Există peste 12.000 de experți înregistrați, din care 16% sunt doamne, media de vârstă fiind 70,5 ani. Clienții SES pot fi intreprinderi private și de stat, instituții publice, administrații publice, instituții școlare, medicale și de interes comun. Cei care își doresc să aibă parte de experiență unui senior trebuiesă completeze un formular de cerere cât mai amănunțit pentru a putea identificare cât mai bine problema care necesită a fi rezolvată specificând perioada și limba de comunicare, precum și așteptările de persoana căutată. Procesul de căutare a expertului durează aproximativ 3 săptămâni și la consultarea CV-ului expertului firma verificp dacă acesta corespunde cerințelor. Dacă raspunsul este afirmativ, începe implementarea proiectului, ce poate varia de la 3 săptămâni până 6 luni. În Satu Mare s-au desfășurat asemenea proiecte la SC Aurora SA, SC Technosam SRL, Caritas, SC Autonet Import SRL, SC Calorset SRL, Primaria Satu Mare.
Mai multe informații și formulare de cerere se pot obține la sediul Camerei Meșteșugarilor.
La punctul doi președintele DRW, Iuliu Cadar a prezentat ședința comună DRW-AHK ce va avea loc în data de 22 octombrie la City Hotel. Cu începere de la ora 18,00 vor avea loc discuții despre fonduri europene și naționale pentru IMM-uri – programe actuale și experiență din proiectele anterioare și formarea profesională în România – o investiție în viitor. Mai multe detalii și înscrieri se pot obține de la sediul asociației DRW.
Ședința s-a încheiat cu prezentarea inițiativei ONU șia proiectului Global Compact. Ambasada încurajează preluarea celor 10 principii de conduită ale intreprinzătorilor prevăzute în Global Compact referitoare la drepturile omului și normele de muncă, la lupta împotriva corupției și la protecția mediului. Acestea pot fi văzute detaliat pe paginahttp://www.globalcompactromania.ro/. Numărul țărilor care au aderat deja, este foarte mare. Din acest an și în România funcționează o agenție în legătură cu aceste directive ONU (UNGC). Ambasada Germaniei propune intreprinzătorilor germani din România și nu numai, să se înscrie ca membrii în cadrul agenției.