La ședință au fost prezenți un număr mare profesori ai UTCN precum prorector conf. univ. dr. ing. Hortensiu Liviu Cucu, prof. dr. ing. Daniel Moga, prof. Ovidiu Costin dar și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.
Domnul profesor Moga Daniel a prezentat principalele realizări ale UTCN pe plan profesional, dar și greutățile cu care se confruntă UTCN în viața cotidiană, după care a dat cuvântul domnului profesor Costin pentru o scurtă descriere a „istoriei” Extensiei UTCN din Satu Mare.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, i-a asigurat pe cei prezenți de întregul sprijin al instituției pe care o conduce în ceea ce privește viața economică a județului Satu Mare, pledând pentru cauza care-i vizează pe tinerii noștri absolvenți de facultate, pentru care trebuie făcute eforturi de toți cei implicați (angajatori, autorități etc.) pentru a-i ține acasă, cu un salariu decent, și să nu ia calea străinătății în vederea găsirii unui loc de muncă mult mai bine plătit. De asemenea, domnul Pataki a prezentat vizita unei delegații din judetul Satu Mare în Ostalb-Germania, delegație care a cuprins în rândurile ei și pe domnii Cadar și Markos din partea DRW.
Feleki Zsolt a prezentat un proiect de revigorare a baschetului sătmărean, invitatul nostru subliniind că: „prin acest proiect ne propunem revigorarea baschetului sătmărean acoperind toate categoriile de vârstă, de la copii – pepiniera pentru performanță, până la seniori, precum și toate categoriile de perfomanță”. De asemenea, domnul Feleki a subliniat importanța mișcării, sportului, în general, solicitând reprezentanților firmelor prezente să popularizeze acest proiect în cadrul firmelor unde activează și ca angajații firmelor să trimită copiii lor la Academia de baschet BC Magic, academia adresându-se copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. De asemenea, se dorește lărgirea ramurilor de sport care se vor putea practica mai târziu în cadrul clubului, clubul dorind să se extindă la nivelul întregului județ, momentan acest proiect urmând a fi dezvoltat la nivelul municipiului Satu Mare.
În perioada 1980 – 1993, Institutul Politehnic din Cluj-Napoca a asigurat în Satu Mare conducerea directă a unor secţii de subingineri, curs seral, cu durata studiilor de 4 ani. Dintre aceste secţii, la specializarea “ Tehnologia Construcţiilor de Maşini” cursurile au fost organizate pe lângă întreprinderea UNIO S.A. din Satu Mare, au implicat 10 serii de studenţi şi au cumulat un total de 286 absolvenţi.
Municipiul Satu Mare a fost şi ramâne la nivel naţional un centru important în producerea/fabricarea de produse (UNIO S.A., CEPROM S.A., S.C. AUTONOVA S.A., Zes Zollner Electronic S.R.L., S.C. Technosam S.R.L., S.C. Automatic Control S.R.L., S.C. ANVIS Rom S.R.L., DRM Draxlmaier România Sisteme Electrice S.R.LContiTech Fluid Automotive România S.R.L., Electrolux România S.A., S.C. Tehnomecanica S.R.L., etc.), incluzând în acelaşi timp şi un segment de cercetare, Universitatea Tehnică dezvoltând colaborări cu acestea, dar nu numai.
Pentru a răspunde cu pragmatism la cerințele mediului social, economic și industrial sătmărean, în anul 1999 d-nul conf. dr. ing. Costin Ioan Ovidiu de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a implementat și coordonat în județul Satu Mare, (centrele de școlarizare Satu Mare si Carei), cursurile Școlii Academice Postuniversitare de reconversie profesională în domeniul “Informatică Aplicată și Programare”. Astfel, la aceste cursuri care dezvoltă competenţe în domeniul informaticii aplicate, de la programare şi gestionare de resurse informatice, la “Proiectare Asiatată de Calculator”, “Fabricaţie Asistată de Calculator”, “Analiză cu Element Finit”, etc., s-au înscris 427 cursanți în perioada 1999-2008 dintre care au absolvit 248 cursanți.
Climatul municipiului Satu Mare, înfrățit cu orașe care au tradiție și dezvoltare economico- industrială, a generat în anul 2003 perspectivele pentru autorizarea provizorie a unui colegiu în municipiul Satu Mare care a avut 2 serii de absolvenţi ai specializării “Exploatare Maşini şi Utilaje” care s-a finalizat printr-un număr total de 50 absolvenţi şi o serie a specializării „Automatizări” care s-a finalizat printr-un număr de 13 absolvenţi.
Odată cu tranziția în anul 2005 la învățământul de 4 ani pentru ingineri licență, în întreaga Universitate, au fost autorizate provizoriu pentru funcţionare în municipiul Satu Mare specializarea “Tehnologia Construcţiilor de Maşini” (în prezent sunt 8 serii de absolvenţi), “Automatică şi Informatică Aplicată” (în prezent sunt 8 serii de absolvenţi), respectiv în anul 2007 specializarea “Inginerie Economică Industrială” (în prezent sunt 6 serii de absolvenţi). Toate cele 3 specializări au fost acreditate în anul 2012 de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru funcţionare în municipiul Satu Mare.
Pentru cele 3 specializări acreditate în anul 2012 de Ministerul Educației și Cercetării pentru funcționare în Satu Mare, au fost alocate în fiecare an un număr mare de locuri de la buget, respectiv pentru anul univ. 2016-2017 la specializarea “Tehnologia Constructiilor de Mașini” 35 locuri, la specializarea “Automatică si Informatică Aplicată” 30 locuri, iar la specializarea “Inginerie Economică Industrială” 27 locuri. Referitor la numărul studenţilor pentru studii licenţă (4 ani de şcolarizare) din extensia Satu Mare, de exemplu în anul universitar 2015-2016, din totalul de 355 studenţi aferenţi anilor de studii I-IV, 137 studenţi urmează specializarea “Tehnologia Construcţiilor de Maşini”, 95 studenţi urmează specializarea “Inginerie Economică Industrială, iar 123 studenţi urmează specializarea “Automatică şi Informatică Aplicată”.
Pentru sprijin şi susţinere, în anul 2010 a fost semnat contractul de parteneriat al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca cu Asociaţia Economică Germano-Română pentru Regiunea de N-V, reprezentanţi ai extensiei din Satu Mate a universităţii participând prin standurile expoziţionale organizate, la toate cele 6 ediții ale Expoziţiei „Fabricat în Satu Mare”, iar în iunie 2014, într-o atmosferă de motivare spre colaborare cu firmele din județul Satu Mare, s-a desfăşurat workshop-ul cu tema “Prezenţa Universităţii Tehnice din Cluj Napoca - Factor cheie în dezvoltarea economiei sătmărene”.
În prezent, la sediul extensiei Satu Mare sunt amenajate în totalitate spaţiile din corpul de clădire A (incluzând 2 amfiteatre, bibliotecă, magazie, sală profesorală, secretariat, 3 săli multifuncționale de laborator/seminar pentru aplicații software, 5 săli curs/seminar), iar în corpul B sunt amenajate 3 laboratoare de informatică, un amfiteatru, și s-a demarat amenajarea a încă 2 laboratoare. În corpul D sunt în curs de amenajare laboratoare multifuncționale în care se vor desfăşura activităţi specifice Tehnologiei Costrucţiei de Maşini, incluzând prelucrări mecanice şi fabricaţie asistată, dar şi mecatronică, echipamente de fabricaţie, etc. De asemenea se are în vedere dezvoltarea unei baze sportive şi de agrement care să ofere studenţilor un ambient şi climat de studiu cât mai plăcut.
De interes în judeţul Satu Mare este şi faptul că începând cu anul universitar 2015-2016 au fost autorizate pentru funcţionare în municipiul Satu Mare cursurile la masterat în domeniul Inginerie Industrială cu specializarea “Ingineria şi Managemantul Resurselor Tehnologice în Industrie”.